Herbata to prawdziwy fenomen: jest drugim – zaraz po wodzie – najpopularniejszym napojem na świecie! Napar parzy się ze specjalnie przygotowanych liści kamelii chińskiej (Camelia sinensis)[1] uprawianej głównie w południowej i południowo-wschodniej części Azji. Panuje tam ciepły, monsunowy klimat z dużym nasłonecznieniem i regularnymi opadami. Uprawy znajdują się zwykle na wysokości ok. 2400 m.n.p.m.
Nie tylko warunki, w jakich rośnie herbata, wpływają na finalny smak tworzonego z jej liści naparu. Szczególnie ważny jest sposób zbierania (termin, technika, wiek rośliny, wiek wykorzystywanych liści i pąków) oraz późniejszej obróbki, która może obejmować kilka etapów, m.in. więdnięcie, parzenie lub fermentację (całkowitą lub częściową), suszenie.
Za najlepszą uznaje się herbatę z liści z pierwszego zbioru w roku (firs flush)[2].
Wyróżniamy poszczególne rodzaje:
- herbatę czarną,
- herbatę zieloną,
- herbatę białą,
- herbatę żółtą,
- herbatę czerwoną,
- herbatę niebieską.
To nie wszystko! W ich obrębie wyszczególniamy jeszcze wiele typów tego popularnego napoju o szczególnych właściwościach smakowych.
Badania wykazały, że herbata zawiera związki cenne dla zdrowia człowieka. Należą do nich m.in.: przeciwutleniające i przeciwbakteryjne polifenole, których najwięcej znajduje się w herbatach zielonych i białych. Ponadto jest źródłem katechin (pełnią funkcję przeciwutleniaczy), taniny, teaninę, jony fluorkowe, teobrominę, teofilinę, witaminy A, B1, B2, C, E, K. Napar zawiera również kofeinę[3].
[1] https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/pelne_zeszyty/full_2008156.pdf#page=105
[2] https://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata
[3] Tamże.