Co na odporność organizmu zimą?

4 rozgrzewające zupy

Jak wzmocnić organizm po chorobie? Co zrobić, by ustrzec się przed nawracającymi infekcjami?

Wielu z nas zadaje sobie te pytania każdej zimy. Gdy wkoło wszyscy kichają, ciężko bowiem zachować pełnię zdrowia. Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia w chłodne miesiące może okazać się jednak to, co jemy. Odpowiednio dobrane składniki, mnóstwo witamin i solidna porcja płynów niezwykle korzystnie mogą wpłynąć na naszą odporność. Przedstawiamy zatem cztery przepisy na pyszne rozgrzewające zupy!

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Katar, kaszel, gorączka i osłabienie – chyba nikt nie przepada za tymi objawami. Niestety zimowe miesiące w naszym klimacie sprzyjają częstym przeziębieniom. Jeżeli nie chcemy nieustannie chorować, dobrze jest odpowiednio wspomóc organizm przed atakiem podstępnych bakterii czy wirusów. Najlepiej jest zacząć od diety, która nie tylko odżywia nasze ciała, lecz również dostarcza im skutecznego oręża w walce z intruzami.

Co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie, żebyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem zimą?

Przede wszystkim warto postawić na produkty bogate w witaminę C. Wzmacnia ona organizm i pozwala mu chronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. Znajdziemy ją przede wszystkim w:

  • rokitniku;
  • pokrzywie;
  • natce pietruszki;
  • papryce;
  • owocach dzikiej róży;
  • cytrusach[1].

[1] 

Także cynk jest uważany przez naukowców i lekarzy za naszego sprzymierzeńca w budowaniu odporności. Powiązali oni niedobór tego składnika z zanikiem grasicy i w konsekwencji spadkiem zdolności naszego organizmu do ochrony przed czynnikami chorobotwórczymi. Wykazano również znacznie zmniejszony poziom cynku u dzieci z zapaleniem płuc. Przyjmowanie cynku jest więc zalecane – zwłaszcza w czasie przeziębienia oraz borykania się z typowymi dla okresu zimowego chorobami[2].

Gdzie występuje cynk?

  • w serach podpuszczkowych;
  • w produktach zbożowych;
  • w czerwonym mięsie;
  • w podrobach;
  • w pestkach dyni i słonecznika[3].


[1] Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie

[2] Cynk – pierwiastek zdrowia

[3] Produkty bogate w cynk - w czym jest najwięcej cynku?  

Czym jest ekoprezent i kto ucieszy się z niego najbardziej?

Także cynk jest uważany przez naukowców i lekarzy za naszego sprzymierzeńca w budowaniu odporności. Powiązali oni niedobór tego składnika z zanikiem grasicy i w konsekwencji spadkiem zdolności naszego organizmu do ochrony przed czynnikami chorobotwórczymi. Wykazano również znacznie zmniejszony poziom cynku u dzieci z zapaleniem płuc. Przyjmowanie cynku jest więc zalecane – zwłaszcza w czasie przeziębienia oraz borykania się z typowymi dla okresu zimowego chorobami[1].

Gdzie występuje cynk?

  • w serach podpuszczkowych;
  • w produktach zbożowych;
  • w czerwonym mięsie;
  • w podrobach;
  • w pestkach dyni i słonecznika[2].


[1] Cynk – pierwiastek zdrowia

[2] Produkty bogate w cynk - w czym jest najwięcej cynku?  

Dobra woda zdrowia doda!

Do utrzymania właściwej odporności organizmu potrzebujemy także wody. Odpowiednie ilości spożywanych płynów znacznie poprawiają funkcjonowanie naszego ciała i zabezpieczają je przed zachorowaniem. Woda reguluje nasz metabolizm, gasi pragnienie i wspomaga usuwanie toksyn[1].


[1] Odżywianie dla budowania odporności - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

W trosce o środowisko naturalne oraz nasze portfele powinniśmy zrezygnować jednak z wody butelkowanej.

Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie na co dzień z systemów filtrujących wodę kranową, takich jak:

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie

Bulion to podstawa każdej pysznej zupy. Odpowiednio długo gotowany, pełen ziół i warzyw wzbogaca smak dania. W wersji warzywnej jest równie pyszny, jak w mięsnej. Jest jednak lżejszy.

Aby przygotować ten wyjątkowo prosty, rozgrzewający posiłek, nie musimy mieć umiejętności szefa kuchni. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach, bez których zupa ta nie osiągnie naprawdę doskonałego smaku.

Rozgrzewający bulion na przeziębienie – co warto wiedzieć?

  • warzywa i zioła powinny być jak najlepszej jakości;
  • dobry bulion wymaga czasu;
  • warto przygotować więcej wywaru, ponieważ znika w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • marchew – 4 sztuki;
  • pietruszka korzeń – 2 duże sztuki;
  • seler – ½ dużej sztuki;
  • por – 2 sztuki;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • ziele angielskie - 4 sztuki;
  • liść laurowy - 5 sztuk;
  • grzybki suszone - 3 sztuki;
  • sos sojowy –3 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • natka pietruszki – pęczek;
  • lubczyk – pęczek.

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj i obierz.
  2. Osuszoną marchew, korzeń pietruszki i seler natrzyj oliwą z oliwek i piecz w piekarniku, aż się lekko przypalą.
  3. W czasie, gdy część warzyw się piecze, przypal nad ogniem cebulę i ząbki czosnku.
  4. Upieczone warzywa oraz czosnek i cebulę włóż do dużego garnka. Wypełnij naczynie wodą.
  5. Dodaj suszone grzybki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i lubczyk. Całość zagotuj i zmniejsz płomień na mniejszy, tak aby wywar lekko bulgotał.
  6. Dodaj sos sojowy i gotuj przez co najmniej 3 godziny pod przykryciem.
  7. Rozgrzewający bulion warzywny podawaj z makaronem, kostkami z kaszy jaglanej bądź kołdunami oraz oczywiście z posiekaną natką pietruszki.

Idealna zupa na zimę

Soczewica to małe, niepozorne ziarenka, które mogą jednak zmienić w naszej diecie sporo. Jest pełna białka, niezwykle odżywcza i kaloryczna. Może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym, dlatego nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny. Zawarty w niej błonnik ułatwia trawienie. Wśród zalet soczewicy należy też wymienić obniżanie ciśnienia krwi, niwelowanie dolegliwości związanych z wątrobą, wspieranie profilaktyki przeciwnowotworowej i spadek poziomu złego cholesterolu. W taki właśnie sposób wzmacnia cały organizm, sprawiając, że staje się on odporniejszy na działanie bakterii czy wirusów[1].

Składniki:

  • soczewica – 200 g suchej;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • marchew – 2 sztuki;
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka;
  • seler – ¼ sztuki;
  • por biała część – 1 sztuka;
  • seler naciowy – 1 łodyga;
  • słodka papryka – 1 sztuka;
  • pieczarki – 250 g;
  • pomidory – 1 puszka;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • oregano suszone – ½ łyżeczki;
  • papryka słodka mielona – ½ łyżeczki;
  • papryka słodka mielona wędzona – ½ łyżeczki;
  • sok z kiszonych ogórków – ½ litra;
  • natka pietruszki – ½ pęczka;
  • oliwa z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Następnie pokrój w drobną kostkę, poza pieczarkami, które powinny być w plastrach.
  2. Na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy podsmaż warzywa. Zacznij od czosnku i cebuli, a gdy się zeszklą dodaj pieczarki. Pamiętaj o tym, żeby dobrze je posolić.
  3. Dodaj resztę warzyw (także pomidory w puszce), przyprawy i nienamoczoną, ale dobrze przepłukaną soczewicę. Smaż przez 10 minut.
  4. Po tym czasie zalej całość 3 litrami dobrze przefiltrowanej wody oraz sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zupę podawaj obficie posypaną natką pietruszki.


[1] Soczewica: wartości odżywcze i lista właściwości

Zupa na zimę – przepis idealny

Cebula to niezwykłe warzywo. Jest prawdziwym sprzymierzeńcem w walce o odporność organizmu. Od wieków stosowana jest jako remedium na przeziębienie, ale dopiero badania dwudziestowiecznych naukowców potwierdziły jej wyjątkowe właściwości. To roślina działająca antybakteryjnie, antyoksydacyjnie i oczyszczająco na drogi oddechowe.

Jakie substancje zawarte w cebuli sprawiają, że wspiera ona odporność organizmu?

  • cynk;
  • witamina C;
  • magnez;
  • substancje siarkoorganiczne[1].

Składniki:

  • cebula – 5 sztuk;
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • sos sojowy – 3 łyżki;
  • bulion z warzyw – 2 litry;
  • tymianek suszony – 1 łyżka;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • bagietka – 1 sztuka;
  • ser cheddar – 20 dag.

Przygotowanie:

  1. Cebulę dokładnie obierz z łupin  i pokrój w piórka.
  2. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy i dodaj cebulę.
  3. Dodaj przyprawy i smaż aż cebula zrobi się rumiana.
  4. Zalej całość bulionem (z przepisu powyżej) i sosem sojowym. Gotuj 15 minut.
  5. W tym czasie pokrój bagietkę i zetrzyj ser. Grzanki posypane cheddarem piecz przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
  6. Gdy cebula będzie już miękka, dokładnie zblenduj zupę na gładki i jedwabisty krem.
  7. Podawaj zupę z grzankami.


[1] https://wiedzamedyczna.pl/index.php/wm/article/download/52/22

Paprykowa zupa na zimę

Paprykę znajdziemy niemal w każdej polskiej lodówce. To popularne warzywo jadamy najczęściej na kanapkach czy w sałatkach. I choć papryka jest tak łatwo dostępna i popularna, nie wiążemy jej z wielkim wsparciem dla naszej odporności. Dzięki dużej zawartości witaminy C korzystnie oddziałuje jednak na układ immunologiczny człowieka. Ponadto pełna jest też karotenoidów[1].

Zalety papryki:

  • niski indeks glikemiczny;
  • niewiele kalorii;
  • korzystne oddziaływanie na kości;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi;
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

Składniki:

  • papryka czerwona – 4 sztuki;
  • cebula – 1 ½ sztuki;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • pomidory – 2 puszki;
  • bulion warzywny – 1 litr;
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • oregano suszone – 1 łyżeczka;
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na większe części.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku obierz.
  3. Wszystkie warzywa skrop oliwą i posyp przyprawami. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz aż się zarumienią.
  4. Podpieczone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym oraz pomidorami. Gotuj całość przez pół godziny.
  5. Zupę zblenduj na krem.


[1] Papryka: skład · właściwości · przeciwwskazania