Katar, kaszel, gorączka i osłabienie – chyba nikt nie przepada za tymi objawami. Niestety zimowe miesiące w naszym klimacie sprzyjają częstym przeziębieniom. Jeżeli nie chcemy nieustannie chorować, dobrze jest odpowiednio wspomóc organizm przed atakiem podstępnych bakterii czy wirusów. Najlepiej jest zacząć od diety, która nie tylko odżywia nasze ciała, lecz również dostarcza im skutecznego oręża w walce z intruzami.
Co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie, żebyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem zimą?
Przede wszystkim warto postawić na produkty bogate w witaminę C. Wzmacnia ona organizm i pozwala mu chronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. Znajdziemy ją przede wszystkim w:
- rokitniku;
- pokrzywie;
- natce pietruszki;
- papryce;
- owocach dzikiej róży;
- cytrusach[1].
[1]
Także cynk jest uważany przez naukowców i lekarzy za naszego sprzymierzeńca w budowaniu odporności. Powiązali oni niedobór tego składnika z zanikiem grasicy i w konsekwencji spadkiem zdolności naszego organizmu do ochrony przed czynnikami chorobotwórczymi. Wykazano również znacznie zmniejszony poziom cynku u dzieci z zapaleniem płuc. Przyjmowanie cynku jest więc zalecane – zwłaszcza w czasie przeziębienia oraz borykania się z typowymi dla okresu zimowego chorobami[2].
Gdzie występuje cynk?
- w serach podpuszczkowych;
- w produktach zbożowych;
- w czerwonym mięsie;
- w podrobach;
- w pestkach dyni i słonecznika[3].
[1] Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie
[2] Cynk – pierwiastek zdrowia
[3] Produkty bogate w cynk - w czym jest najwięcej cynku?