Co pić w upalne dni?

Sprawdź 6 przepisów!

Zgodnie z badaniami człowiek dorosły powinien każdego dnia pić minimum 1,5 litra wody, a podczas wysiłku fizycznego lub upałów jeszcze więcej. Dostateczne nawodnienie organizmu wpływa na nasz stan fizyczny oraz samopoczucie. Dzięki odpowiednim napojom orzeźwiającym możemy uchronić się przed skutkami przegrzania i odwodnienia. Co pić podczas upałów? Poznaj przepisy na najlepsze napoje na lato.

Co pić w upalne dni?

Zdaniem lekarza i twórcy Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego, prof. Julian Aleksandrowicza, zdrowie człowieka w dużej mierze zależy od tego, jaką wodę wybiera każdego dnia do picia[1]. Szczególnie ważna jest ona wtedy, kiedy nasz organizm narażony jest na duży wysiłek fizyczny lub wysokie temperatury.


[1] T. Wojtaszek „Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej (Konferencja Naukowa „Woda dla zdrowia” – Kraków 12-13 maja, 2006 r. https://bibliotekanauki.pl/articles/15098.pdf.

To właśnie woda dostarcza nam składników mineralnych, których nie zawsze możemy sobie zapewnić w odpowiedniej ilości wraz z dietą.

Jaka woda będzie najlepsza jako napój na upały i ile jej pić?

Na co dzień, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim lub podczas uprawiania sportu, powinniśmy wybierać wody mineralne, które wydobywa się z głębi ziemi. Naukowcy za tę, która ma działanie profilaktyczno-zdrowotne uznają taką, która zawiera w 1dm3 od 1000 do 4000 mg składników mineralnych. Najważniejsze znaczenie ma 10 składników:

  • magnez (powinno go być min. 50-100 mg/dm3),
  • wapń (najlepiej szukać wody z zawartością powyżej 150 mg/dm3),
  • wodorowęglany,
  • chlorki,
  • sód,
  • siarczany,
  • fluorki,
  • jodki,
  • żelazo,
  • dwutlenek węgla.

Inne występują w zbyt małych ilościach. Warto wiedzieć, że składniki mineralne mają wpływ na zdrowie, jeśli występują w ilości minimum 15% dziennego zapotrzebowania.

Niezalecane jest picie wody pozbawionej soli mineralnych podczas upałów, ponieważ w ten sposób organizm jeszcze silniej ją wydala. Najlepsza będzie ta z wyższą zawartością elektrolitów, czyli magnezu, wapnia, sodu i potasu.

Alternatywą może być przygotowywanie własnego domowego izotoniku z kilku składników, które często mamy w domu. Przepis na taki napój orzeźwiający i nawadniający znajduje się w dalszej części artykułu.

Woda gazowana – najbardziej orzeźwiający napój?

Czy woda gazowana jest mniej zdrowa i trzeba z niej zrezygnować podczas upałów? Wprost przeciwnie. Naukowcy uznali ją za bezpieczną dla zdrowia (z wyjątkiem szczególnych przeciwwskazań medycznych, np. przy nadkwasocie lub zaburzeniach trawienia) i równie wartościową, co ta niegazowana. Dzięki właściwościom drażniącym kubki smakowe, taka woda jeszcze lepiej orzeźwia, co przekłada się na samopoczucie. Jest też bezpieczniejsza pod względem bakteriobójczym, ponieważ dwutlenek węgla działa bakteriostatycznie[1].

Wodę gazowaną warto więc przygotowywać w domu przy pomocy saturatora, np. BRITA sodaONE. Dzięki temu możesz pić ją zawsze, kiedy masz na to ochotę oraz wprowadzać zdrowsze, ekologiczne nawyki, nie kupując napoju w plastikowej butelce.

Sprawdź, jak żyć bardziej ekologicznie, bez rezygnowania z komfortu >>


[1] Tamże.

Zdrowe napoje na lato – przepisy na wody smakowe

Jeśli nie lubisz smaku samej wody lub chcesz przygotować napój orzeźwiający, najlepszymi dodatkami będą owoce i warzywa. Są one dodatkowymi źródłami wody i soli mineralnych, np. truskawki zawierają 91% wody, arbuz 91,4%, brzoskwinie prawie 89%, ananas 86%, ogórek zielony ponad 96%, szpinak 91,5%. Przedstawiamy pomysły na orzeźwiające napoje na lato z wykorzystaniem niektórych z nich.

Orzeźwiający napój z arbuza

Składniki:

  • ¼ arbuza;
  • 2-3 szklanki wody gazowanej z saturatora BRITA;
  • pęczek świeżej mięty;
  • sok z cytryny lub limonki do smaku;
  • opcjonalnie: cukier do smaku, świeża bazylia, truskawki, lód.

Sposób przygotowania:

Arbuza obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Razem z resztą składników zblenduj go na gładki napój. Jeśli jest za gęsty, dolej więcej wody (możesz w każdej chwili przygotować ją w domu przy użyciu saturatora do wody gazowanej BRITA). Przelej do szklanek i udekoruj ziołami i plasterkiem cytryny.

Napój orzeźwiający z sokiem cytrynowym, ananasem, borówkami i rozmarynem

Składniki:

  • ¼ świeżego ananasa bez skóry;
  • ½ szklanki soku z cytryny;
  • 100 g borówek;
  • kilka gałązek rozmarynu do dekoracji;
  • 2-3 szklanki wody gazowanej z saturatora BRITA;
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Ananasa pokrój w kostkę, przełóż do blendera, dodaj miód i zalej sokiem z cytryny. Zblenduj, a następnie przygotuj wodę gazowaną – taką jaką lubisz – przy pomocy saturatora. Wymieszaj z musem z ananasa i przelej do wysokich szklanek. Do każdej wrzuć kilka borówek i udekoruj gałązkami rozmarynu.

Orzeźwiający napój z miętą i ogórkiem

Składniki:

  • 3-4 szklanki wody gazowanej z saturatora BRITA;
  • 2 ogórki;
  • pęczek świeżej mięty;
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru;
  • sok z 1-2 limonek (można zastąpić sokiem z 1 cytryny);
  • opcjonalnie: pokruszony lód.

Sposób przygotowania:

Jednego ogórka pokrój w kostkę i przełóż do blendera. Dodaj miętę, imbir i sok z limonek, a następnie zmiksuj na gładko. Przygotuj wodę gazowaną i połącz z musem. Napój przelej do dużych szklanek. Z drugiego ogórka wytnij cienkie paski przy pomocy obieraczki. Udekoruj nimi lemoniadę ogórkową.

Przepis na orzeźwiający napój izotoniczny

Składniki:

  • 5 szklanek wody gazowanej przygotowanej w saturatorze BRITA;
  • 1-2 łyżki miodu;
  • sok z 2 cytryn;
  • ½ łyżeczki soli;
  • lód;
  • opcjonalnie: mięta, imbir, bazylia, rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Przesyp lód do wysokich szklanek. Wszystkie składniki domowego izotoniku połącz ze sobą w dużym dzbanku. Mieszaj aż do rozpuszczenia kryształków soli i przelej do szklanek.

Napoje na gorące dni – herbata i kawa mrożona

Podczas upałów nie trzeba też rezygnować z ulubionej herbaty lub kawy. Najlepiej jednak przyrządzić je na zimno, czyli metodą cold brew, polegającą na zalewaniu mielonych ziaren lub suszu herbacianego zimną wodą.

Przepis na orzeźwiający napój z dodatkiem kawy cold brew

Składniki:

  • 60-70 g mielonej średnio lub grubo;
  •  1 l filtrowanej zimnej wody, np. z dzbanka BRITA;
  • 2 szklanki wody gazowanej z saturatora;
  • sok z 2 cytryn;
  • plasterki pomarańczy;
  • 1-2 łyżki miodu;
  • opcjonalnie: mięta, lód.

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia przesyp kawę i zalej ją zimną, przefiltrowaną wodą. Odstaw do lodówki na ok. 7-12 godzin. Po upływie tego czasu przygotuj domową lemoniadę: zmieszaj miód, wodę gazowaną i sok z cytryny. Do wysokich szklanek włóż plasterki pomarańczy i wlej do ok. 1/3 wysokości lemoniadę. Wyjmij cold brew z lodówki i przelej przez filtr, np. chemeks lub V60, aby pozbyć się fusów. Kawę powoli, po ściankach wlej do szklanek. Najlepiej, aby utworzyły się 2 warstwy.

Mrożona herbata – napój na upały

Składniki:

  • 1 l filtrowanej wody w temperaturze pokojowej;
  • 2 łyżki ulubionej herbaty liściastej (np. czarna, zielona, owocowa, yerba mate);
  • mięta;
  • kilka plasterków pomarańczy;
  • owoce sezonowe, np. maliny, truskawki, borówki, gruszki;
  • sok z 1 cytryny;
  • opcjonalnie: lód, cukier, miód.

Sposób przygotowania:

Herbatę przesyp do dzbanka i zalej filtrowaną wodą. Dzięki filtrowaniu smak kawy i herbaty będzie lepszy, zwłaszcza przy metodzie cold brew. Odstaw na 2-6 godzin do lodówki. Kiedy herbata będzie gotowa, pozbądź się fusów przy pomocy sitka. Dopiero wtedy dodaj sok z cytryny. Do szklanek włóż plasterki pomarańczy i owoce. Zalej herbatą.

Przeczytaj, jaka woda będzie najlepsza do kawy i herbaty >>

Przepisy na orzeźwiające napoje mogą być dobrą alternatywą dla zwykłej wody.

Pamiętaj, że średnio przeciętna kobieta powinna wypijać minimum 8 szklanek (po 250 ml) dziennie, a mężczyzna 10 szklanek. Podaną ilość najlepiej rozłożyć sobie na cały dzień i pić małymi łykami[1]. Aby uniknąć odwodnienia, podczas upałów dobrze jest mieć przy sobie butelkę wielorazową z filtrem BRITA, którą możesz napełnić w dowolnym momencie, korzystając z dostępu do wody kranowej.


[1] https://www.gov.pl/web/wsse-olsztyn/pij-wode-w-upaly.