Letnia impreza pod chmurką?

Mamy 5 sprawdzonych przepisów!

Co przygotować na letnią imprezę pod chmurką? 5 przepisów na proste drinki bezalkoholowe

Lato wyciąga nas z domów i składnia do przebywania na świeżym powietrzu. Najlepiej w gronie znajomych lub rodziny. Jeśli organizujesz imprezę w stylu garden party, grilla czy kinder bal pod chmurką, zainspiruj się naszymi pomysłami na ciekawe napoje bezalkoholowe, czyli kolorowe mocktaile.

Mocktaile, czyli drinki bezalkoholowe – podstawy przygotowania

Mocktaile to bezalkoholowa alternatywa dla klasycznych drinków. Dobrze sprawdzają się na imprezach, na których nie wszyscy goście raczą się napojami z dodatkiem składników wysokoprocentowych oraz latem, kiedy potrzeba nam nawodnienia. Łatwo przygotować je w domu. Jak zrobić proste drinki bez alkoholu?

  • Najlepsza baza dla drinków bezalkoholowych

Alkoholu nie musisz zastępować wyszukanymi składnikami, a koktajli bezalkoholowych uzupełniać słodkimi napojami gazowanymi, których skład nie jest najlepszy.

Najzdrowszym wyborem będzie woda, która doskonale sprawdzi się jako baza dla napojów virgin.

Wybierz tę filtrowaną, która polepszy smak kawy i herbaty cold brew (w tym sposobie parzenia każdy szczegół, nawet jakość wody ma znaczenie). Wystarczy przelać ją do dzbanka lub karafki filtrującej BRITA.

Sprawdź, jaka woda jest najlepsza do kawy i herbaty >>

Przy pomocy innego przydatnego urządzenia od BRITA możesz samodzielnie w domu przygotować też wodę gazowaną, która doskonale pasować będzie do napojów bezalkoholowych. Zamiast kupować nieekologiczne butelki jednorazowe i nosić ciężkie zgrzewki na imprezę pod chmurką, lepiej postawić saturator BRITA, który nasyci wodę bąbelkami.

Czy woda ma smak? Sprawdź, co na niego wpływa >>

  • Dodatki do napojów bezalkoholowych

Do wody najlepiej dodać naturalne dodatki, takie jak owoce, soki i musy owocowe lub sorbety. Dobrze sprawdzi się także kawa i herbata przygotowane metodą cold brew. Jeśli masz ochotę na barmańską zabawę, wykorzystaj bezalkoholowe syropy.

  • Przyprawy do domowych drinków

Dobrze sprawdzą się syropy aromatyzowane, które rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale też zioła (mięta, melisa, kolendra, rozmaryn, lawenda), jadalne kwiaty, imbir.

  • Sposób podania drinków bezalkoholowych

Warto inspirować się serwowaniem drinków z alkoholem i w zależności od rodzaju napoju wybierać: wysokie szklanki, średniej wielkości szklanki z grubym dnem, kieliszki (np. do Martini lub szampana). Warto pomyśleć o estetycznym podaniu i dekoracji, np. z cukru, plasterków cytryny, owoców (można je np. nabić na wykałaczkę), kwiatów jadalnych i ziół.

Przepis 1.: Drink bezalkoholowy z kawą – cytrusowo-lawendowe cold brew tonic

Alternatywne sposoby parzenia kawy to trend, który już długo się utrzymuje. Jednym z najchętniej przygotowywanych napojów na lato jest kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Można w niej wyczuć charakterystyczne nuty kwiatowe. Jest o wiele delikatniejsza od klasycznej, dlatego doskonale pasuje do bezalkoholowych drinków. Inspirując się napojem espresso tonic stwórz cold brew ze słodko-gorzkim posmakiem, odrobiną cytrusów i aromatem lawendy.

Składniki:

  • np. 25 g kawy średnio mielonej;
  • 250 ml filtrowanej wody;
  • tonik;
  • plasterki pomarańczy;
  • 1 gałązka lawendy na szklankę;
  • sok z ½ limonki na szklankę.

Sposób przygotowania:

Dzień przed imprezą w ogrodzie kawę mieloną (najlepiej na świeżo) zalej zimną filtrowaną wodą. Możesz wykorzystać np. karafkę filtrującą BRITA. Odstaw do lodówki na 10-15 godzin. Przed podaniem do wysokich szklanek nalej tonik do 1/3 wysokości. Dodaj plasterki pomarańczy i lawendę oraz sok z limonki. Dopełnij kawą, wlewając ją powoli po ściance szklanki, aby utworzyły się warstwy.

Przepis 2.: Prosty drink bezalkoholowy z herbatą cold brew i owocowym sorbetem

Bezalkoholowy drink i lekki, orzeźwiający deser w sam raz na garden party? Połącz herbatę na zimno, przygotowaną metodą cold brew, z ulubionym sorbetem, który delikatnie musuje i uwalnia owocowe nuty.

Składniki:

  • 1 gałka sorbetu, np. z malin, truskawek, cytryn;
  • 250 ml filtrowanej wody (przy użyciu np. dzbanka filtrującego BRITA);
  • 9 g ulubionej herbaty liściastej (może być zarówno czarna, jak i zielona, biała czy aromatyzowana);
  • kilka plasterków pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Herbata cold brew wymaga dłuższego przygotowania, tak samo jak kawa zrobiona tą samą metodą, dlatego tego drinka należy zacząć przygotowywać kilka godzin przed imprezą pod chmurką lub dzień wcześniej. Susz herbaciany wystarczy zalać zimną filtrowaną wodą i odstawić do lodówki na wybrany czas: od 4 do 12 godzin. Tuż przed podaniem na dno wysokiej szklanki na nóżce nałóż gałkę lodów. Dodaj plasterki pomarańczy i miętę, a następnie zalej herbatą cold brew.

Przepis 3.: Napój bezalkoholowy inspirowany mojito

Mojito to barmański klasyk, który nie wymaga dużych umiejętności oraz kompozycji składników. Proste połączenie cukru, limonki, mięty i gazowanej wody okazuje się być jednak kultowe i poszukiwane przez wszystkich fanów nie tylko drinków, ale też napojów bezalkoholowych.

Składniki:

  • 1 szklanka wody gazowanej;
  • 1 łyżeczka syropu cukrowego lub brązowego cukru;
  • sok z 1-2 limonek;
  • plasterki z 1 limonki;
  • liście świeżej mięty;
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Na dno wysokiej, grubej szklanki wsyp cukier lub wlej syrop. Dodaj sok z limonki i liście mięty, a następnie całość lekko ugnieć łyżeczką. Dołóż plasterki limonki i kostki lodu. Całość dopełnij wodą gazowaną zrobioną domowym sposobem w saturatorze BRITA.

Przepis 4.: drink bezalkoholowy inspirowany Old Fashioned

Szykuje się elegancka uroczystość na świeżym powietrzu? Kiedy szukasz uzupełnienia klasycznego menu, postaw na bezalkoholowy mocktail inspirowany drinkiem Old Fashioned. Jednym z jego składników jest angostura, czyli gorzki syrop, którego receptura jest ściśle strzeżona. Można w nim wyczuć smaki i aromaty: imbiru, skórki pomarańczowej, kłącza galangi, drzewa chinowego. Doskonale łączy się z cytrusami i cukrem.

Składniki:

  • 1 łyżeczka brązowego cukru;
  • skórka z ½ pomarańczy;
  • sok z ½ pomarańczy;
  • 2-3 krople angostury;
  • 30 ml wody gazowanej;
  • kostki lodu;
  • opcjonalnie: bezalkoholowy burbon.

Sposób przygotowania:

Na początku warto schłodzić klasyczną szklankę, w jakiej podaje się drinki Old Fashioned (średniej wysokości, szeroka, z grubym dnem). Najlepiej włożyć do niej kostki lodu lub wstawić na jakiś czas do zamrażalnika. Następnie na dno wsyp cukier, dodaj skórkę pomarańczy, angosturę i sok z pomarańczy i całość lekko ugnieć łyżeczką, aby utworzył się słodko-gorzki syrop o cytrusowym posmaku i zapachu. Dodaj kostki lodu i całość dopełnij wodą gazowaną, którą przygotujesz w saturatorze BRITA.

Przepis 5.: Bezalkoholowy Blue Curacao z nutą pomarańczy

Egzotyka w szklance, czyli niebieski lub zielony drink z dodatkiem Blue Curacao może być wyróżnikiem każdej imprezy. W wersji alkoholowej przeniesie cię na rajską wyspę, gdzie króluje słodycz, a powietrze przesiąknięte jest aromatem pomarańczy. Idealny napój bezalkoholowy na garden party w stylu egzotycznym!

Składniki:

  • 1 łyżeczka bezalkoholowego Blue Curacao;
  • ½ szklanki soku pomarańczowego;
  • np. ½ szklanki wody gazowanej przygotowanej przy pomocy saturatora BRITA;
  • 1/3 pomarańczy;
  • liście świeżej mięty;
  • opcjonalnie: jasny miód, np. lipowy, akacjowy;
  • cukier trzcinowy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Brzeg wysokiej szklanki zwilż wodą lub sokiem. Na talerzyk wysyp cukier i zanurz mokry rant szklanki. Na dno wlej niebieski syrop Blue Curacao. Dolej sok pomarańczowy (oraz miód, jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Pomarańczę sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na plasterki i włóż je do szklanki (możesz zostawić jeden do dekoracji szklanki) wraz z listkami mięty. W saturatorze BRITA przygotuj gazowaną wodę i dopełnij nią drinka.