Jednolite oświetlenie, neutralne kolory ścian i mebli. Wystrój laboratorium smaku BRITA cechuje minimalizm – i nie ma w tym przypadku. Chodzi o to, aby nic nie rozpraszało uwagi testerów ani nie wpływało na ich zmysły. Ich praca ma bowiem kluczowe znaczenie dla jakości filtrowanej wody BRITA.
Plany budowy własnego laboratorium smaku i powołania zespołu testerów BRITA pojawiły się w 2013 roku. Po dwóch latach, w listopadzie 2015 r., Dyrektor Generalny, Markus Hankammer, dokonał oficjalnego otwarcia sali testowej. W lutym 2016 r. oddano do użytku salę przygotowawczą. W ten sposób spełniło się długo oczekiwane marzenie Birgit Kohler, Starszego Kierownika ds. Organoleptyki w BRITA i jednego z nielicznych oficjalnych testerów wody w Niemczech. Birgit Kohler jest specjalistką od zmysłów i smaków. W szczególności jeśli chodzi o wodę. Dzięki własnemu laboratorium i zespołowi profesjonalnych testerów, BRITA może działać w elastyczny i niezależny sposób. To kamień milowy w historii firmy.