Laboratorium smaku BRITA test herbaty

Laboratorium smaku BRITA

W poszukiwaniu doskonałego smaku

Jednolite oświetlenie, neutralne kolory ścian i mebli. Wystrój laboratorium smaku BRITA cechuje minimalizm – i nie ma w tym przypadku. Chodzi o to, aby nic nie rozpraszało uwagi testerów ani nie wpływało na ich zmysły. Ich praca ma bowiem kluczowe znaczenie dla jakości filtrowanej wody BRITA.

Plany budowy własnego laboratorium smaku i powołania zespołu testerów BRITA pojawiły się w 2013 roku. Po dwóch latach, w listopadzie 2015 r., Dyrektor Generalny, Markus Hankammer, dokonał oficjalnego otwarcia sali testowej. W lutym 2016 r. oddano do użytku salę przygotowawczą. W ten sposób spełniło się długo oczekiwane marzenie Birgit Kohler, Starszego Kierownika ds. Organoleptyki w BRITA i jednego z nielicznych oficjalnych testerów wody w Niemczech. Birgit Kohler jest specjalistką od zmysłów i smaków. W szczególności jeśli chodzi o wodę. Dzięki własnemu laboratorium i zespołowi profesjonalnych testerów, BRITA może działać w elastyczny i niezależny sposób. To kamień milowy w historii firmy.

Jedna sala, wiele możliwości

Testy przeprowadzane są w naszym laboratorium. Sztuczne światło i minimalistyczny wystrój tworzą neutralne otoczenie. Dzięki temu warunki pracy są takie same każdego dnia w roku, a przez to nie mają wpływu na postrzeganie smaku przez testerów. W sali testowej może jednocześnie pracować maksymalnie 12 osób. Stanowiska testowe można dostosowywać w zależności od badania. „Wszystko to tworzy przestrzeń, gdzie nic nie zakłóca naszej pracy. Testerzy mogą jednak rozmawiać ze sobą” – wyjaśnia zalety takiego, a nie innego wystroju Birgit Kohler.

Laboratorium smaku BRITA zespół testerów

Woda jest najważniejszym produktem spożywczym na świecie, a zarazem najbardziej ekscytującym. - Birgit Kohler, tester wody

Gromadzenie danych i prowadzenie badań

Laboratorium smaku BRITA ma jeden cel: obiektywną analizę smaku. Z wyników jego pracy mogą korzystać wszystkie jednostki biznesowe firmy. BRITA dzieli się także swoimi rezultatami z międzynarodowymi ekspertami w dziedzinie smaku. Wiedza zdobyta na bazie testów i profesjonalny transfer wiedzy to jedne z najważniejszych kompetencji BRITA. „Przez długie lata ograniczaliśmy się wyłącznie do rozmów o smaku” – podkreśla Kohler. „Teraz sami możemy dokonywać jego pomiaru” – dodaje Alexandra Merz, Kierownik Zespołu Testerów. Wyniki testów są następnie wykorzystywane w różnych projektach i produktach, co ostatecznie przekłada się na lepszy smak wody. I to nie tylko w teorii, ale i w praktyce. Bo każdy zasługuje na wodę o doskonałym smaku.