Domowa lemoniada

Jak ją zrobić? Poznaj 5 przepisów

Domowa lemoniada – jak zrobić? 5 przepisów

Domowa lemoniada to orzeźwiający klasyk każdego lata. Ciepłe dni pojawiają się coraz częściej już wiosna, dlatego warto nawet wcześniej przywołać wspomnienia wakacji tym napojem. Wybierz przepis podstawowy na lemoniadę cytrynową lub zdecyduj się na inną owocową z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw, odrobiny słodyczy i… bąbelków. Sprawdź, jak zrobić ciekawą lemoniadę z wodą gazowaną.

Przepisy na lemoniady – co dodać do orzeźwiającego napoju?

Domowa lemoniada to klasyczny przepis, który doczekał się wielu wersji smakowych. jest chętnie serwowany w restauracjach, pojawia się na wszelkiego rodzaju wiosennych i letnich garden party, chętnie popijamy go podczas upałów. Wszystko to zawdzięcza swoim orzeźwiającym właściwościom. W podstawowym przepisie na lemoniadę mamy dodatek soku z cytryny, który balansuje słodycz napoju. Dzięki temu składnikowi lemoniada zawiera znacznie więcej elektrolitów, niż sama woda. Można więc stwierdzić, że jest przykładem napoju izotonicznego (zwłaszcza, jeśli dodamy do niej odrobinę soli).

Czy tak doskonały przepis na lemoniadę wymaga poprawek? Nie, ale pobudza wyobraźnię, co potwierdza oferta różnego rodzaju lemoniad owocowych serwowanych każdego lata.

Co więc możemy do niej dodać? Dobrą bazą będzie woda gazowana, która jeszcze bardziej zwiększy właściwości gaszenia pragnienia i nawadniania. Można ją przygotować w domu przy pomocy saturatora do wody BRITA sodaTRIO. To ekologiczne i bardziej ekonomiczne rozwiązanie idealne, kiedy przychodzi ochota na wszelkie orzeźwiające napoje.

Mamy już bazę w postaci wody gazowanej z saturatora, a więc przyszedł czas na smak. Tutaj sprawdzą się wszelkiego rodzaju owoce, zwłaszcza te o wyrazistym smaku (np. truskawki, maliny, borówki, pomarańcze) lub zawierające dużo wody (np. arbuz). Ciekawym składnikiem będzie delikatny świeży ogórek.

Aromatu można dodać ziołami i przyprawami. Sprawdzi się nie tylko klasyczna mięta, ale też: rozmaryn, bazylia, melisa, kardamon, imbir, wanilia. Aby lemoniada była tez trochę odżywcza, można do niej dodać nasiona chia.

Domowa lemoniada bez cukru – czym nadać jej słodyczy? Testuj z różnymi odmianami miodu, który nada charakterystycznego smaku. Osoby, które muszą lub chcą ograniczać cukier, mogą wybrać jeden ze słodzików, np. ksylitom, erytrytol, stewię. Można też zdecydować się na dodatek słodszych owoców, np. arbuza, winogrona, banana (nie za dużo, aby lemoniada miała odpowiednią konsystencję do picia), truskawki.

Zastanawiasz się, czy woda gazowana jest zdrowa?

Podstawowy przepis na lemoniadę cytrynową

Składniki:

  • 1 litr wody gazowanej przy pomocy saturatora, np. BRITA sodaTRIO,
  • 2-3 duże cytryny + ½ do pokrojenia w plasterki i dekoracji,
  • 2-4 łyżki cukru, miodu lub odpowiadająca temu ilość wybranego słodzika (można rozpuścić w odrobinie ciepłej wody),
  • opcjonalnie: 1 limonka,
  • garść świeżej mięty,
  • opcjonalnie: kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę przygotowujemy w saturatorze BRITA.
  2. Do dzbanka wyciskamy sok z cytryn i limonki.
  3. Kroimy cytrynę w plasterki i umieszczamy je w dzbanku.
  4. Dodajemy słodki składnik i kostki lodu (jeśli używamy).
  5. Dodajemy miętę,
  6. Zalewamy wodą gazowaną i mieszamy.

Domowa lemoniada gazowana z pomarańczy i cytryny z nutą kokosa

Składniki:

  • 750 ml wody gazowanej,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • sok z 2 cytryn,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • porcja wybranego słodkiego składnika do smaku,
  • garść świeżej melisy lub bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy wodę gazowaną w saturatorze i łączymy ją z mlekiem kokosowym, a następnie przelewamy do dzbanka.
  2. Ocieramy skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy i dodajemy do dzbanka.
  3. Dodajemy sok z cytryny i pomarańczy.
  4. Dodajemy wybrane zioła i słodki składnik.

Przepis na lemoniadę arbuzową

Składniki:

  • 300-500 ml wody gazowanej,
  • ½ średniego arbuza bez skórki,
  • sok z 1 limonki + 1 limonka do dekoracji,
  • porcja wybranego słodkiego składnika do smaku,
  • garść świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza blendujemy na gładko, a mus przelewamy do dzbanka.
  2. Przygotowujemy wodę gazowaną z saturatora i dolewamy ją do zblendowanego arbuza.
  3. Dodajemy słodki składnik, miętę i sok z limonki.
  4. Drugą limonkę kroimy w plasterki i dekorujemy cały dzbanek domowej lemoniady arbuzową lub szklanki.

Lemoniada owocowa – cytrusy z rozmarynem

Składniki:

  • 1 litr wody gazowanej,
  • 2 grejpfruty,
  • opcjonalnie (gdy chcemy, by domowa lemoniada owocowa była słodsza) 2 pomarańcze,
  • sok z 1 limonki lub cytryny + 1 do dekoracji,
  • porcja wybranego słodkiego składnika do smaku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • kilka truskawek i borówek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciskamy sok z owoców i dodajemy go do wody gazowanej z saturatora.
  2. Dodajemy słodki składnik, sok z cytryny lub limonki i rozmaryn.
  3. Dekorujemy plasterkami limonki lub cytryny oraz borówkami i truskawkami.

Orzeźwiająca lemoniada z wodą gazowaną i ogórkiem i chia

Składniki:

  • 1 litr wody gazowanej,
  • ½ szklanki wody do zalania nasion,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • sok z 2-3 cytryn + 1 do dekoracji,
  • 1 mały ogórek,
  • porcja wybranego słodkiego składnika do smaku,
  • opcjonalnie: syrop z kwiatów czarnego bzu,
  • garść mięty lub melisy.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Ogórka kroimy przy pomocy obieraczki lub na bardzo cienkie plasterki (można też go zblendować).
  3. Dodajemy sok z cytryny, słodki składnik i syrop (opcjonalnie).
  4. Dolewamy wodę gazowaną i mieszamy.
  5. Dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy.
  6. Zioła lekko rozcieramy i wkładamy do dzbanka z domową lemoniadą.