BRITA kawa para pije kawę

Jak parzyć kawę: tajemnica wyśmienitego smaku

Od dziennej dawki energii do przysmaku

BRITA kawa ziarna kawy

Rytuał i przyjemność z jednej strony, sposób na życie z drugiej – kawa od dawna jest jednym z ulubionych przysmaków człowieka. Miłośnicy i eksperci zgodnie podkreślają znaczenie wysokiej jakości ziaren kawy i ekskluzywnych ekspresów przelewowych oraz ciśnieniowych. Ale wiedzą też, że lepszy smak kawa zawdzięcza odpowiedniej wodzie.

Od kiedy w XV wieku podbiła świat, kawa ułatwia ludziom wstanie z łóżka o poranku. Pomaga nam przetrwać długie godziny w pracy, towarzyszy nam w wersji na wynos podczas zakupów i stanowi doskonałe zwieńczenie obfitej kolacji. Tworzy ramy naszego dnia i buduje mosty pomiędzy różnymi kulturami i narodami.

Kawa doskonała

Espresso, americano, cappuccino i kawa mrożona – w szklance, filiżance albo w tekturowym kubku na wynos. Istnieje wiele rodzajów kawy, a sposób jej picia zależy od trybu życia. Smak kawy uzależniony jest od dwóch podstawowych składników: ziaren i wody.

Filiżanka kawy w 98% składa się z wody. To naprawdę dużo, szczególnie kiedy zdasz sobie sprawę, że to właśnie woda ma kluczowy wpływ na jej smak. Oprócz minerałów, woda może zawierać także inne elementy, na przykład kamień lub chlor – substancje, które negatywnie wpływają na smak kawy i mogą zmienić aromat wysokiej jakości ziaren Arabica. Eksperci od kawy wiedzą, że najlepszą kawę zaparzymy na bazie świeżej wody.

BRITA kawa latte macchiato

Filiżanka kawy w 98% składa się z wody.

Filtrowana woda udoskonala smak kawy

Filtry do wody usuwają kamień z wody i ograniczają ilość substancji negatywnie wpływających na smak, takich jak chlor lub związki chloru. Wynik: woda jest czystsza i świeższa, a dzięki temu kawa jest bardziej aromatyczna i smaczna.

Kawowe legendy

BRITA kawa kobieta w kuchni pije kawę

Historia tego napoju jest ciekawa i utkana wieloma legendami. Jedna z nich opowiada o arabskim pasterzu, którego koza zaczęła energicznie wierzgać po zjedzeniu jakiegoś rodzaju ziarna. Inna przywołuje historię mnichów, którzy po spróbowaniu ziaren kawy wrzucili je do ognia ze względu na ich gorzki smak. Kiedy to uczynili, dookoła zaczął rozchodzić się aromatyczny zapach. Zafascynowani, przygotowali napar z palonych ziaren i wypili go. Legenda mówi, że od tego dnia już nigdy nie byli zaspani na porannej modlitwie.

Nowe życie dla Twojego ekspresu do kawy i urządzeń kuchennych

Międzynarodowi bariści nie mają najmniejszych wątpliwości co do filtrowanej wody. Oprócz tego, że dzięki niej można przygotować pyszną kawę, chroni ona także ekspresy przelewowe i ciśnieniowe przed kamieniem. W ten sposób ograniczymy kosztowne naprawy i niepotrzebny stres.

Sprzęt kuchenny będzie można dłużej eksploatować, a jego wygląd pozostanie nienaganny. To ważne zarówno dla wystroju kawiarenki, jak i Twojego domu.

Ciekawostki kawowe

  • Jeden kawowiec produkuje około 0,5-0,8 kg surowej kawy rocznie.
  • Dwa główne gatunki kawy to arabica (Coffea arabica) i robusta (Coffea canephora).
  • Największym eksporterem kawy na świecie jest Brazylia.
  • Połączenie różnych odmian kawy w jednym produkcie nazywa się mieszanką.
  • Niektóre gatunki kawy rosną na wysokości 900-1200 metrów n.p.m.
  • Jedna z najlepszych kaw na świecie nazywa się „kopi luwak”, której ziarna są zjadane przez występujące w Indonezji zwierzęta o nazwie cywety (lokalnie mówi się na nie luwaki) i fermentowane w ich przewodzie pokarmowym.
  • Najwięcej kawy na świecie piją Finowie.