Orzeźwiające koktajle na bazie wody

Koktajl na bazie wody to świetny sposób na schłodzenie organizmu podczas letnich upałów. Dodatkowo pomoże Ci uzupełnić płyny, których utrata jest szczególnie wysoka w dni, gdy żar leje się z nieba. Koktajle są świetną opcją szczególnie dla tych, dla których wypicie rekomendowanych ilości czystej wody graniczy z cudem. W tym artykule dowiesz się jak odpowiednio skomponować koktajl, który może być dodatkiem do każdego letniego posiłku. Poznasz też trzy gotowe receptury, które z pewnością zaskoczą Cię swoim niezwykłym smakiem. Jestem przekonana, że dzięki tym zasadom i przepisom nawadnianie się latem stanie się dla Ciebie czystą przyjemnością.

Jak skomponować orzeźwiający koktajl?

Orzeźwiający koktajl powinien bazować na wodzie. Koktajle na mleku lub jogurcie są bardzo odżywcze, jednak ich wyższa kaloryczność sprawia, że moglibyśmy je potraktować raczej jako osobną przekąskę, a nie napój do każdego posiłku. Do orzeźwiającego koktajlu warto dodać kilka kostek lodu lub nawet przygotować go na bazie rozkruszonego lodu. Z wody można także przygotować dowolny napar. Im więcej wody w koktajlu tym niższa kaloryczność na 100 ml napoju. Wody możesz zatem dolać tyle, ile uważasz za stosowne.

Uwielbiasz kawę lub herbatę, ale latem nie jesteś w stanie ich wypić na gorąco? Przygotuj ich mrożoną wersję! Dzięki filtrowaniu wody przed parzeniem kawy i herbaty unikniemy pojawienia się osadu i smak będzie dużo lepszy.

Jeśli chodzi o dodatki do koktajlu, przede wszystkim polecam Ci świeże owoce i warzywa. W szczególności warzywa zasługują na wyróżnienie, bo są niskokaloryczne i mają wysoką gęstość odżywczą. Przygotujesz z nich lemoniadę lub koktajl w dowolnym smaku - cytrynowym, limonkowym, arbuzowym, truskawkowym czy ogórkowym. Ciekawą nutę mogą dodać przyprawy i zioła. Nie tylko mięta, którą z pewnością dobrze znasz, ale także bazylia, kolendra czy melisa sprawdzą się w słodkich koktajlach.

Polecam też dodać do koktajlu źródło tłuszczu. Tłuszcz obniża indeks glikemiczny napoju, poprawia sytość po jego wypiciu i poprawia smak, ponieważ to właśnie ten składnik odżywczy poprawia percepcję aromatów. W moich propozycjach jako źródło tłuszczu występuje pasta sezamowa, awokado i nasiona chia, ale możesz też wykorzystać masło orzechowe, namoczone migdały lub nerkowce, siemię lniane czy nasiona konopi. Koktajl możesz też wzbogacić kilkoma kroplami oliwy lub innego dobrej jakości oleju.

Po co filtrować wodę?

Filtrowanie wody, z której przygotujemy orzeźwiający koktajl, pozwoli na to, by zredukować ilość cząsteczek pochodzących z rur oraz śladowych zanieczyszczeń, które mogłyby negatywnie wpłynąć na smak naparu. Szczególnie polecam Ci filtry pozostawiające w wodzie istotne pod względem zdrowotnym pierwiastki, takie jak wapń i magnez. Ja w tym celu używam karafki filtrującej z wkładem BRITA MicroDisc. Dobrą opcją będzie też dzbanek filtrujący z wkładem MAXTRA+ Pure Performance. Używając produktów filtrujących, dodatkowo oszczędzamy pieniądze i dbamy o ochronę środowiska. Moim zdaniem to idealny kompromis dla budżetu, planety i dobrego smaku.

Trzy przepisy na orzeźwiające koktajle

Truskawkowe smoothie z bazylią i chia

Składniki na 1 porcję:

  • truskawki 1 garść (70 g)
  • brzoskwinia 1 sztuka (100 g)
  • sok połowy pomarańczowy około 1/4 szklanki (60 g)
  • sok z cytryny 2 łyżki (12 g)
  • nasiona chia 1 łyżeczka (5 g)
  • liście bazylii 6 sztuk
  • woda filtrowana 1/2 szklanki (125 ml lub więcej)
  • opcjonalnie: kilka kostek lodu

Owoce myjemy, pozbawiamy niejadalnych części. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeśli lubisz bardzo zimne koktajle możesz zamrozić owoce przed miksowaniem.

Nasiona chia można wymienić na siemię lniane lub nasiona konopii. Wszystkie te produkty są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Zielony koktajl z matchą

Składniki na 1 porcję:

  • ananas 1 plaster (100 g)
  • banan 1/3 sztuki (40 g)
  • awokado 1/4 sztuki (35 g)
  • sok z limonki 2 łyżki (12 g)
  • matcha 1 płaska łyżeczka (2 g)
  • imbir świeży 1 plaster (5 g)
  • woda filtrowane 1/2 szklanki (125 ml lub więcej)
  • opcjonalnie: kilka kostek lodu

Owoce myjemy i pozbawiamy niejadalnych części. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Wypijamy od razu po przygotowaniu.

Ananasa można zamienić na gruszkę, mango lub nektarynkę.

Matchę możesz zamienić na wystudzony napar z zielonej herbaty.

Koktajl chałwowy z kawą

Składniki na 1 porcję:

  • mrożony banan 1 sztuka (120 g)
  • pasta sezamowa tahini 2 łyżeczki (12 g)
  • espresso 1 porcja (30 ml)
  • woda filtrowane 3/4 szklanki (180 ml lub więcej)
  • opcjonalnie: wanilia lub kakao
  • opcjonalnie: kilka kostek lodu

Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jedwabistej konsystencji. Przelewamy do szklanki wypełnionej lodem.

Koktajl można wzbogacić o 1-2 łyżki gęstego mleczka kokosowego.

Tahini można zastąpić masłem orzechowym, namoczonymi nerkowcami lub migdałami.

Przepisy autorstwa - Violi Urban

Okiem Dietetyka to miejsce skierowane do osób pragnących połączyć zdrowe żywienie z dobrym smakiem, prowadzone przez ekspertów z dziedziny dietetyki. Na jego czele stoi Viola Urban, dyplomowana dietetyczka z zacięciem do fotografii kulinarnej i gotowania. Od kilku miesięcy nagrywa merytoryczny podcast poświęcony promocji zdrowego stylu życia. Jest autorką 4 książek kulinarnych (Poranne inspiracje, Dieta na wynos, Czas na obiad, Dieta na roślinach). Swoimi przepisami udowadnia, że zdrowa dieta może być smaczna i przyjemna. Prowadzi bloga OkiemDietetyka.pl, bo uważa, że macie prawo wiedzieć! W odpowiedzi na liczne pytania, na zagubienie w gąszczu internetowych spekulacji stworzyła stronę, która rozwieje wszelkie wątpliwości, odpowie na nurtujące pytania z dziedziny dietetyki, zdementuje mity i potwierdzi fakty. Znajdziecie ją także w mediach społecznościowych pod adresem: https://www.instagram.com/okiem_dietetyka_official/