Awaria pieca konwekcyjno-parowego może skutkować czasowym zamknięciem piekarni, co spotka się z niezadowoleniem klientów oraz właściciela. Właściciel będzie musiał nie tylko zapłacić za serwis pieca ale również utraci przychody, które uzyskałby sprzedając tego dnia pieczywo. Podobnie może zdarzyć się w wielu kuchniach lokali gastronomicznych gdzie piec konwekcyjno-parowy jest obowiązkowym elementem wyposażenia. Złe funkcjonowanie pieca znacznie obniży jakość przygotowywanych w nim potraw. Całkowita awaria będzie miała podobne skutki jak w przypadku piekarni.

Jak zatem unikać napraw pieców konwekcyjno-parowych?

Woda pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu pieca. Jest ona podgrzewana i doprowadzana do komory poprzez bardzo cienkie dysze. Podgrzewanie wody twardej, czyli takiej o wysokiej zawartości minerałów, powoduje powstawanie i osadzanie się kamienia na wrażliwych elementach pieców. W wodzie mogą znajdować się również drobne zanieczyszczenia mechaniczne takie jak rdza czy drobinki piasku, które mogą zatykać system rozprowadzania pary we wnętrzu pieca.

Konieczne jest zatem wykorzystywanie wody specjalnie przygotowanej do prawidłowego funkcjonowania urządzeń wykorzystujących parę wodną.  W tym celu stosuje się zmiękczacze wody, których działanie ograniczone jest tylko do zmniejszania twardości wody lub filtry oferujące filtrację wielostopniową, dzięki którym można dodatkowo zapewnić odpowiedni smak i wygląd wypieków. 

W naszej ofercie znajdują się filtry łączące w sobie filtrację mechaniczną, zmiękczanie wody oraz redukcję jej niepożądanego smaku i zapachu wynikającego m. in.  z dodanego do wody kranowej chloru. Wydajność filtrów z rodziny BRITA PURITY Steam wynosi od 3 680 do 10 800 litrów wody, dzięki czemu można dobrać filtr dostosowany do planowanej produkcji piekarniczej lub gastronomicznej.

Kolejnym wyzwaniem  dla filtrów BRITA Purity Steam oraz BRITA Purity C Steam to otrzymanie świeżych i apetycznych wypieków. W artkule „Niedoceniony składnik pieczywa” wspominaliśmy, że jakość ciasta jest bardzo ważna. Tym razem skupimy się na procesie pieczenia. Para wodna  używana jest w celu uzyskania chrupiącego i lekkiego pieczywa o lśniącej powierzchni. Stąd tak ważne jest, aby wykorzystywać wodę o jak najwyższej jakości. Systemy filtracyjne BRITA Purity Steam mają możliwość regulacji poziomu redukcji twardości co umożliwia zmianę twardości i pH wody w przypadku zaistnienia takiej potrzeby.  Jakość pieczywa oraz przygotowanych potrwa jest lepsza także dzięki usunięciu chloru oraz innych substancji negatywnie wpływających na smak i zapach wody.

Przegląd filtrów BRITA Purity Steam znajdziesz w artykule „Filtry BRITA do pieców parowych i konwekcyjno-parowych”.

BRITA PURITY C Steam

Optymalne pieczenie i gotowanie na parze. Ochrona urządzeń kuchennych. Dzięki filtrowanej wodzie.

Brita Video Placeholder

Koniecznie przeczytaj poniższe artykuły

Poznaj rodzaje filtrów profesjonalnych wykorzystywanych do pieczenia i gotowania na parze

Dowiedz się więcej