Urządzenia gastronomiczne podłączone do wody wodociągowej

– jak wydłużyć czas ich użytkowania?

Dobrej jakości sprzęt to jedna z podstaw sprawnego funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Inwestycja w odpowiednie urządzenia jest często poprzedzona sprawdzaniem wielu ofert, porównaniem wydajności maszyn, analizą kosztów zakupu oraz późniejszej eksploatacji. 

Niestety nie istnieją jeszcze urządzenia, które byłyby całkowicie sprawne przy intensywnym użytkowaniu przez wiele dziesiątek lat, ale regularny serwis pomoże utrzymać je w dobrym stanie przez długi czas.

W przypadku urządzeń, w funkcjonowaniu których wykorzystywana jest woda np. ekspresy do kawy, parowary, piece konwekcyjno-parowe, czy zmywarki istotną rolę odgrywają filtry do wody.

Dla sprawnego funkcjonowania maszyny istotne jest usunięcie z wody drobnych zanieczyszczeń pochodzących z rur np. piasku czy rdzy oraz zmniejszenie twardości wody.


Zakamienione, czy zablokowane rurki doprowadzające wodę mogą bowiem doprowadzić do:

  1. awarii urządzenia
  2. przestoju
  3. konieczności opłacenia pilnej usługi serwisowej
  4. straty finansowej wynikającej z niemożności sprzedania wyrobów końcowych tj. kawa czy wyroby piekarnicze

Nie bez znaczenia jest również pozytywny wpływ filtrowania wody na jakość wyrobów końcowych. Sprawne urządzenie zapewni, że zostaną one dobrze przygotowane – czyli parzenie kawy, pieczenie lub podgrzewanie potraw odbędzie się bez zakłóceń. Dodatkowo z wody usunięty będzie chlor niekorzystnie wpływający na smak oraz aromat napojów i potraw.

Przedstawiciele firm serwisowych współpracujących z BRITA, są przeszkoleni i przygotowani do obsługi systemów filtracyjnych BRITA, oferują dobór odpowiedniego filtra oraz jego wymianę po roku użytkowania lub wcześniej, gdy jego wydajność ulegnie wyczerpaniu.

Obejrzyj film!

Tee-Video-Vorschaubild