BRITA Professional

Lepsza woda, smaczniejsza kawa.

BRITA na targach World of Coffee 2017.

Wyjątkowe espresso, rozkoszne latte, aromatyczne Americano, pyszne macchiato – wszystkie łączy podstawowy składnik: woda. Ziarna kawy mają zasadnicze znaczenie w przygotowaniu tego pysznego napoju. Jednak rola wody w osiągnięciu finalnego efektu jest zbyt często pomijana. BRITA, oficjalny sponsor wody podczas dwóch wydarzeń w ramach wystawy World of Coffee 2017, oferuje specjalistyczne porady i wsparcie.

 

Każdego roku zawodnicy i koneserzy z całego świata spotykają się podczas konkursu organizowanego przez stowarzyszenie Specialty Coffee Association (SCA) w ramach targów World of Coffee. Ta międzynarodowa społeczność gromadzi się, aby celebrować ukochany napój, wymieniać się wiedzą i sprawdzić się w różnych konkurencjach. Ale tajemnica pysznej kawy tkwi przede wszystkim w jej wyśmienitych składnikach, w tym także w wodzie. Właśnie dlatego już od 2012 r. BRITA z dumą pełni rolę oficjalnego sponsora wody podczas tego wydarzenia. W trakcie tegorocznych targów odbywających się w Budapeszcie - stolicy Węgier, w terminie od 13 do 15 czerwca 2017, będziemy organizować specjalne sesje szkoleniowe i przekazywać nasze wskazówki w trakcie Mistrzostw Świata w Parzeniu Kawy (World Brewers Cup) i Mistrzostw Świata w Smakowaniu Kawy (World Cup Tasters Championship).

Podczas Mistrzostw Świata w Parzeniu Kawy zawodnicy samodzielnie przygotowują wysokiej jakości kawę parzoną. Zawody obejmują dwa etapy eliminacji, z których pierwszy składa się z dwóch rund. W pierwszej uczestnicy korzystają z zapewnianych przez organizatora urządzeń i wody (zadanie obowiązkowe). W trakcie drugiej rundy zawodnicy mogą korzystać z własnej wody, o ile spełnia ona określone regulaminem wymogi (zadanie otwarte). W oparciu o swoje doświadczenie i wiedzę BRITA testuje tę wodę i doradza uczestnikom zawodów, jak poprawić jej jakość – na przykład wykorzystując nasze sprawdzone technologie filtrowania.

 

Podczas Mistrzostw Świata w Smakowaniu Kawy, zawodowi smakosze rywalizują ze sobą, popisując się szybkością i dokładnością w rozróżnianiu poszczególnych rodzajów kawy. Ich zadanie polega na spróbowaniu trzech filiżanek kawy i wskazaniu tej, która nie pasuje do pozostałych. Smakowana kawa jest zaparzana wcześniej. Co ważne, woda jest dokładnie testowana i kontrolowana, i to właśnie tu BRITA wkracza do gry.

 

BRITA Water Academy na WOC 2017

Ponadto, BRITA podczas wydarzeń w ramach World of Coffee będzie miała swoje stanowisko (A13), na którym będzie oferować napoje orzeźwiające i prowadzić specjalne sesje szkoleniowe dla zawodowych baristów pod nazwą Water Academy.

 

Podczas tych spotkań będą oni mogli dowiedzieć się z pierwszej ręki, jak obchodzić się i testować wodę, aby nadawała się ona do zaparzania mistrzowskiej kawy. Co więcej, dowiedzą się oni także, jak woda wpływa na smak i aromat kawy oraz jak można wykorzystać tę wiedzę w swoim miejscu pracy. Osoby zainteresowane szkoleniami mogą bezpłatnie zarejestrować się pod adresem woc-support@brita.net. Prosimy o przesłanie swojego imienia i nazwiska oraz wskazanie wybranej sesji. Potwierdzenie rejestracji wyślemy natychmiast.

 

 

  2017 Budapeszt 2016 Dublin 2015 Göteborg 2014 Rimini 2013 Nicea
Twardość (°dH)          
Twardość węglanowa 12.0 2.0 3.1 14 6.3
Twardość całkowita 14.8 3.0 3.1 18.9 10.9
Twardość stała 2.8 1.1 0 4.9 4.6
           
Jony (mg/L)          
Azotanowe 11.5 2.5 1 20 1.5
Siarczanowe 48.3 17.0 23.8 110.8 104.6
Wapniowe 74.8 17.6 19.6 101.4 65.3

 

Filiżanka kawy w 98% składa się z wody. Woda to coś więcej niż tylko związek chemiczny o wzorze H2O. W jej składzie można znaleźć na przykład różne minerały. Ich zawartość z kolei może być bardzo zróżnicowana, w zależności od środowiska naturalnego, metod oczyszczania, sieci wodociągowej i butelek - to wszystko może mieć znaczący wpływ na ostateczną jakość wody. Chociaż minerały nie są widoczne dla oka, wpływają między innymi na smak, zapach, cremę, zakwaszenie wody. Dodatkowo mogą prowadzić do osadzania się kamienia w urządzeniach do parzenia kawy. Na przykład zbyt miękka lub twarda woda sprawi, że kawa będzie miała nieprzyjemny gorzkawy lub mdły smak, natomiast rozpuszczone w niej pierwiastki, takie jak chlor, mogą nadać jej nieprzyjemny smak.

 

Wszystkie te aspekty zostaną wyjaśnione w ramach Water Academy. Ponadto więcej informacji na ten temat można znaleźć w aktualnym przewodniku BRITA na temat wody pt. „Water Basics”. Przygotowany przez nas dokument w atrakcyjny sposób łączy w sobie ciekawe treści i efektowne elementy graficzne na jeden temat: H2O. Wyjaśniamy w nim, że ten życiodajny płyn jest niezwykle złożony i wielowymiarowy, a także przekazujemy najważniejsze informacje i fakty.

 

 

Organizatorzy World of Coffee określili wymogi, jakie musi spełnić woda wykorzystywana podczas zawodów. Nie może ona zawierać chloru, a zawartość rozpuszczonych w niej substancji, sodu, czy też twardość wapniowa, współczynnik pH i inne parametry muszą mieścić się we wskazanych granicach. Wykorzystując swoje bogate doświadczenie, BRITA testuje i filtruje różne rodzaje wody w celu uzyskania idealnego składu wody, zgodnie z wymaganiami konkursu. Bez względu na wyzwania, firma dokłada wszelkich starań na rzecz poszukiwania najlepszych rozwiązań, dzieląc się wiedzą na temat wody z profesjonalistami z branży kawowej.

Szukasz więcej informacji?

Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej i zarejestrować na bezpłatne szkolenia w ramach BRITA Academy podczas targów World of Coffee 2017 w Budapeszcie!